Καβγαδίζουμε με...τρόπο μέσα από 10 κανόνες!

Ένα ζήτημα που οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι είναι οι καβγάδες μπροστά στα παιδιά.Πόσοι από εμάς έχουμε διαφωνήσει μπροστά τους; Πόσοι καυγαδίσαμε και άθελα μας υψώσαμε τη φωνή και περάσαμε τα όρια; Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οικογένειες χωρίς συγκρούσεις και αυτό γιατί είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες και συμβαίνει να μην συμφωνούμε πάντα. Το θέμα είναι να έχουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε την κρίση και να κρατήσουμε τον έλεγχο ώστε να αποφύγουμε την έκθεση μας στα μάτια των παιδιών.


Στα πλαίσια της δράσης του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι ψυχολόγοι Αργυρώ Τζιβογλίδου και Ευαγγελία Τζιλή συζήτησαν με τους γονείς  δέκα απλούς κανόνες  της παιδοψυχολόγου Sharon Chesler Berntsein που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν διαφωνούμε μπροστά στα παιδιά. Πάμε να τους δούμε αναλυτικά.
                                              

1) Αναβάλλετε τη σύγκρουση για την ώρα που τα παιδιά θα βρίσκονται εκτός σπιτιού.

2) Καβγαδίστε με σεβασμό! Οι γονείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους ακόμα και στον τρόπο που καβγαδίζουν και λύνουν τις διαφορές τους. Όταν, λοιπόν διαπληκτίζεστε μπροστά στα παιδιά αποκλείστε απρεπείς χαρακτηρισμούς, σαρκασμό, επιθετικότητα που να εκφράζεται με κινήσεις ή εκφράσεις απειλητικές και κυρίως απειλές ή εκφοβισμό του ενός από τον άλλον.

3) Αντιμετωπίστε τη διαμάχη με χιούμορ. Το χιούμορ λύνει πάντα πιο εύκολα τις διαφορές. Ακόμα και στις πιό δύσκολες και σοβαρές συζητήσεις, χωράει λίγη ελαφρότητα.

4) Σκεφτείτε δύο φορές. Πριν ξεκινήσετε να τσακώνεστε, σκεφτείτε πραγματικά αν αξίζει τον κόπο και τι ελπίζετε να πετύχετε μέσα από τον τσακωμό.

5) Ηρεμήστε. Όταν είστε έτοιμοι να θυμώσετε με κάτι, απομακρυνθείτε μέχρι να ηρεμήσετε και εξηγήστε στον -στην σύντροφο σας ότι θα θέλατε να συνεχιστεί η συζήτηση αργότερα που θα ηρεμήσετε.

6) Διαφωνήστε ανοιχτά. Μην κλείνετε την πόρτα κάθε φορά που καβγαδίζετε μεταξύ σας. Ο καβγάς και η διαφωνία κάποιες στιγμές είναι μια υγιής έκφραση μιας υγιούς σχέσης και τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το μήνυμα ότι μπορεί και να συμβεί.

7) Αποφύγετε βαρύγδουπες δηλώσεις, όπως "αυτό ήταν, χωρίζουμε" και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που εκστομίζετε πάνω στην ένταση. Εσείς ενδεχομένως να τις ξεχάσετε αμέσως μετά τη διαμάχη αλλά στα παιδιά σας. μένουν χαραγμένες μέσα στη σκέψη τους.

8) Αντικαταστήστε το εσύ με το εγώ! Προτιμήστε να πείτε: "Είμαι θυμωμένος αυτή τη στιγμή, άφησε με να ηρεμήσω λίγο και το συζητάμε", αντί "εσύ φταις για όλα", "είναι δικό σου το λάθος". Αυτό θα δείξει στα παιδιά ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τα αισθήματα σας και δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να τα επεξεργαστείτε. Επίσης δίνετε το μήνυμα στο σύντροφο σας ότι δεν αποφεύγετε τον καβγά αλλά αναβάλλετε τη συζήτηση για όταν βρεθείτε οι δύο σας.
                                   


9) Ζητήστε συγγνώμη. Ακόμη και αν δεν καταφέρετε να αποφύγετε τον τσακωμό μπροστά στα παιδιά, φροντίστε να ζητήσετε μετά συγγνώμη ο ένας στον άλλον μπροστά στα παιδιά.

10) Τέλος συμφιλιωθείτε! Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στα παιδιά ότι η κατάληξη ενός καβγά είναι η συμφιλίωση και η επίλυση των διαφορών. Έτσι καταλαγιάζουν τα αισθήματα ανησυχίας ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν πρόβλημα. Γι'αυτό κάθε καβγάς πρέπει να καταλήγει σε συγχώρεση, αγκαλιές και φιλί, ώστε να καθησυχαστούν τα παιδιά από τυχόν απορίες ή φόβους που τους δημιουργήθηκαν. Μην ξεχνάτε ότι μέσα από τους δικούς σας καβγάδες μαθαίνετε τα παιδιά να διαχειρίζονται και τις δικές τους μελλοντικές σχέσεις.

Μέσα από την κουβέντα η Αργυρώ και η Ευαγγελία μας έμαθαν πως ένας τσακωμός μπορεί να είναι και ωφέλιμος γιατί έχει κάτι να διδάξει στο παιδί, αρκεί βέβαια πάντα η κατάσταση να είναι εντός ελέγχου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε ήρεμο περιβάλλον ώστε να τους εμπνεύσουμε αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και σεβασμό για τον άλλον. Είναι γνωστό πώς τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές γι'αυτό αξίζει να δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Σας φιλώ.

Υ.Γ Η Αργυρώ και η Ευαγγελία είναι πρόθυμες να απαντήσουν στις απορίες σας. 

Πηγή κανόνων: http://www.imommy.gr/

nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

3 σχόλια:

  1. Χρήσιμα όλα αυτά,θα ήθελα να ρωτήσω όμως αν κανουμε τον καυγά πως το διορθωνουμε αυτό,δηλαδη τι θα πρεπει να πούμε στα παιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια κοινή για όλους προσέγγιση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την επικοινωνία που υπάρχει μέσα στην οικογένεια και από την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί, να εξηγήσετε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν καβγάδες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και είναι παρόμοιο με τους καβγάδες που έχει εκείνο μερικές φορές με φίλους του. Είναι απαραίτητο όταν θα συζητήσετε μαζί του να έχετε συμφιλιωθεί με τον/ην σύντροφο σας και να επιβεβαιώσετε το παιδί σας γι' αυτό. Επίσης, είναι σημαντικό να ζητήσετε συγνώμη για την ένταση που δημιουργήθηκε και να ρωτήσετε το παιδί για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, ώστε να μπορέσετε να το καθησυχάσετε. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους εγωκεντρικά και πέρα από την αγάπη και την προσοχή που απαιτούν, πολλές φορές φορές ρίχνουν το φταίξιμο για τους τσακωμούς των γονιών τους στους εαυτούς τους.
      Γι' αυτό δώστε τους άφθονο χρόνο, μιλήστε τους και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Δείχνοντας ότι οι διαφωνίες είναι μέσα στην καθημερινότητα και πως υπάρχουν τρόποι να διευθετηθούν μαθαίνετε και στο παιδί πως να αλληλεπιδρά με τους άλλους σε περιπτώσεις σύγκρουσης.
      Σε περίπτωση που το παιδί έγινε μάρτυρας βίαιης συμπεριφοράς καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το γεγονός ΠΟΤΕ!
      Υ.Γ.: Και να μην ξεχνάτε ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τις διαφορές μας έχει μεγάλη επίδραση τόσο στη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού, όσο και στην προσαρμοστικότητά του!

      Τζιλή Ευαγγελία
      Τζιβογλίδου Αργυρώ

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.

      Διαγραφή