Γαστρεντεριτιδα:Αντιμετωπιση και προληψη!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε πρώτα για το τι είναι η γαστρεντερίτιδα.Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας από εσάς που φέτος δεν άκουσε για ένα κρούσμα.Έχουμε επιδημία σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και πρέπει να συμμορφωθούμε με κανόνες.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα,λοιπόν, είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς,όπως οι ροτα-ιοί,οι νορο-ιοί και οι αδενο-ιοί.Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: 
  •  διάρροιες
  • εμετοί
  • ναυτία
  • πόνος στην κοιλιά και κράμπες
  • μυικός πόνος και κόπωση
  • ρίγη
  • πυρετός                                                    
Διαβάστε εδώ και το αναλυτικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της γαστρεντερίτιδας.

Να θυμάστε όμως πως είναι σημαντικό να ενυδατώνετε τον οργανισμό και οι συμβουλές για ρύζια και λαπάδες είναι τελείως λάθος,στόχος είναι να φύγει ο ιός από το έντερο και όχι να παραμείνει μέσα.
Ακολουθώντας τη γραμμή του Παγκόσμιου Γαστρεντερολογικού Οργανισμού (WGO),βλέπουμε τα εξής όσον αφορά τη διατροφή:
Βασική προϋπόθεσή είναι η ενυδάτωση με νερό και ηλεκτρολύτες,εννοείται ότι δε ξεκινάμε δίνοντας ένα ποτήρι νερό αλλά με μικρές γουλιές βλέπουμε πόσο το ανέχεται ο οργανισμός και προχωράμε "διαβάζοντας" το σώμα μας.
Μετά από 4 ώρες και αφού έχουμε ξεκινήσει την ενυδάτωση περνάμε στη διατροφή.
  • Ανάλογα την ηλικία του παιδιού ξεκινάμε με τροφές
  • Βρέφη που θηλάζουν συνεχίζουν με θηλασμό
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά χορηγούμε περισσότερα υγρά
  • Δίνουμε συχνά και μικρά γεύματα όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Προτιμώνται τροφές όπως κρέας,φρούτα, λαχανικά
  • Αυξάνουμε τα γεύματα ενέργειας όσο βλέπουμε ότι είναι ανεκτά από τον οργανισμό
  • Χορηγούμε προβιοτικά που βοηθάνε το έντερο (ρωτήστε το γιατρό σας)
Αυτό που όλοι μιλάνε για το ρύζι ο WGO το συστήνει σε διαρροϊκά επεισόδια που σχετίζονται με τη χολέρα.Μπορείτε να τα διαβάσετε όλα στον παραπάνω σύνδεσμο του Οργανισμού,είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Ας πάμε τώρα σε πιο εύκολα και θα σας πω τι κάνω εγώ σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας.Φτιάχνω μια κοτόσουπα και για αρχή δίνω το ζωμό και μετά το κρέας.Κυνηγάω συνέχεια τα παιδιά να πλένουν τα χέρια με σαπούνι και μετά από κάθε επεισόδιο εμμετού φροντίζω να καθαρίζω καλά την περιοχή φορώντας η ίδια γάντια.Τέλος δίνω ηλεκτρολύτες που ετοιμάζω εύκολα με τα εξής υλικά.
  • Μισή κούπα χυμός πορτοκάλι
  • 1/4 της κούπας χυμός λεμονιού
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1/8 κουταλιάς σούπας αλάτι
Επίσης προτιμώ να πίνουν και κεφίρ ενώ ετοιμάζω και ένα χυμό που έμαθα πρόσφατα διαβάζοντας μια άλλη μητέρα που το πέρασε.Στον αποχυμωτή βάζω μήλο,μπανάνα,καρότο και παντζάρι και με την ίδια λογική προσφέρω πάλι πολύ λίγο κάθε φορά μέχρι να μπορούν να το ανεχθούν ικανοποιητικά.
Αποφεύγουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα και τους χυμούς όπως και τη ζάχαρη.

Πρέπει να είστε σε εγρήγορση και σε περίπτωση που έχουν τα παιδιά αφυδάτωση να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να δράσετε άμεσα,γι'αυτό ενημερώστε τον παιδίατρο σας και θα σας κατευθύνει.Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί όταν βλέπουμε ότι κάνει συνεχόμενους εμετούς,έχει κακουχία και δεν αντιδράει.Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για να περάσετε όσο γίνεται πιο ανώδυνα την ίωση.
Να θυμάστε επίσης ότι αφού θεραπευτείτε θα πρέπει για δυο 24 ωρα ακόμα να παραμείνετε στο σπίτι γιατί ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται.Όλα αυτά αναγράφονται στη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ.
Εύχομαι όλες αυτές οι πληροφορίες να σας είναι αχρείαστες και να μην μπείτε και εσείς σε αυτήν τη διαδικασία όπως πολλοί από τον περίγυρό μας.


nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

6 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το άρθρο σου Δέσποινα!!! Θα το κάνω εικόνισμα!!!
    Μια ερώτηση: οι χυμοί δεν είναι οξινοι με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το έντερο; έτσι νόμιζα μέχρι τωρα και δεν έδινα.
    Για την αφυδάτωση η παιδίατρός μας μου έχει πει για ηλεκτρολύτες να βάζω σε ενα ποτήρι κόκα κολα (εννοείται οτι δεν πίνουν κανονικά), να τη χτυπήσω με κουτάλι πολύ καλα να φύγει το ανθρακικό και να πίνουν γουλίτσα γουλίτσα. Έχει νομίζω νάτριο μέσα; σωστά τα λεω;
    Πάντως σ'ευχαριστούμε πολύ γιατί όλα όσα μας έγραψες είναι πολύ χρήσιμα.
    Καλή χρονιά με υγεία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρα!Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες που περιέχουν ιόντα και συμπεριφέρονται ως μέσω αγωγής ηλεκτρισμού και υπάρχουν ως διαλύματα οξέων βάσεων ή αλάτων.Εννοείται ότι θα δώσεις ένα μικρό κουταλάκι θα περιμένεις και σιγά σιγά θα αυξήσεις ποσότητα για να τονώσεις τον οργανισμό.Όσον αφορά την Coca-cola είναι και αυτό ένα χημικό που περιέχει ηλεκτρολύτες και για μένα είναι μόνο λύση ανάγκης,γιατί εκτός από τους ηλεκτρολύτες περιέχει και συντηρητικά και συνθετικά αρώματα που είναι ούτως η άλλως επικίνδυνα για όλους!Σκέψου πάντως ότι πολλοί την χρησιμοποιούν ως καθαριστικό μέσο για το πουρί του μπάνιου.
      Εύχομαι να μη σου χρειαστούν όλα τα παραπάνω και να έχεις μια υπέροχη χρονιά!

      Διαγραφή
  2. Μου κάνει εντύπωση αυτό που είπες με το ρύζι! Τουλάχιστον μέχρι τώρα ήξερα ότι βοηθάει...πολύ καλή η πρόταση σου για το σπιτικό ρόφημα με ηλεκτρολύτες! Ενδιαφέρον το άρθρο σου! Καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε με λιγότερες ιώσεις! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ παρωχημένη οδηγία το ρύζι,ποιο το νόημα να σταματήσεις τη λειτουργία του οργανισμού για να καθαρίσει το έντερο;Στόχος είναι να αποβάλλεις το μικρόβιο και να στελεχώσεις το έντερο με φιλικά βακτήρια μέσω των προβιοτικών.
      Καλή μας χρονιά!!!

      Διαγραφή
    2. Το σπιτικό ροφημα για ηλεκτρολύτες έχει μέλι. Μπορούμε να δώσουμε μέλι; Νομιζα πως δεν επιτρεπεται.

      Διαγραφή
    3. Δεν απαγορεύεται πάντως,αν σε φοβίζει ωστόσο αντικατέστησε με ζάχαρη.Εννοείται ότι δε μιλάμε για βρέφη όπου εκεί μέχρι το έτος το μέλι είναι απαγορευτικό.

      Διαγραφή