ΓΙΑΤΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΚΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΑΣ;



Για να γραφτεί αυτή η ανάρτηση έχει στηθεί ολόκληρη επιχείρηση,όμως πραγματικά ήθελα να σας γράψω κάτι πολύ όμορφο που διάβασα και νομίζω είναι πολύ ενδιαφέρον!Γιατί σβήνουμε λοιπόν κεράκια στα γενέθλια μας;
Περιμένοντας την Εύα να τελειώσει την προπόνηση της διάβασα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Τhe Body ένα άρθρο που εξηγούσε αυτό ακριβώς.

Οι αρχαίοι Έλληνες πρωτοπόροι και σε αυτό θέλοντας να τιμήσουν τη θεά Άρτεμις,η οποία μεταξύ άλλων ήταν και θεά του φεγγαριού,έφτιαχναν στρογγυλές πίτες μελιού και έβαζαν επάνω αναμμένα κεριά για να παρομοιάσουν τη φωτεινή πανσέληνο.

Ακόμα πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί  χρησιμοποιούσαν κεριά στις προσευχές τους γιατί με τον καπνό έφταναν αυτές στους θεούς.Σήμερα θεωρείτε ότι ο καπνός μεταφέρει την ευχή που κάνουμε όταν σβήνουμε τα κεράκια στον ουρανό με σκοπό αυτή να πραγματοποιηθεί.



Αυτά αναφέρονταν στο περιοδικό αλλά έκανα μια μικρή έρευνα και διάβασα και  κάτι ακόμα,που εξηγεί το σβήσιμο των κεριών.Στη Γερμανία (όχι που θα έλειπαν αυτοί από κάτι) στα τέλη του 18ου αιώνα στο φεστιβάλ kinderfes γιόρταζαν τα παιδικά γενέθλια.Έφτιαχναν ένα κέικ και έβαζαν για κάθε χρόνο που έχει ζήσει το παιδί ένα κερί συν ένα ακόμα με την ελπίδα ότι θα ζήσει άλλο ένα έτος.Έσβηναν τα κεριά και πάλι ο καπνός μετέφερε αυτήν την ελπίδα στον ουρανό σε κάποια ανώτερη δύναμη ίσως.(πηγή:bimag.gr)

Δεν είναι πολύ όμορφα όλα αυτά;Αν εσείς έχετε ακούσει κάποια άλλη εξήγηση περιμένω να την διαβάσω στα σχόλια.

Σας φιλώ,
Δέσποινα


nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

2 σχόλια:

  1. και εμείς λοιπόν σε λίγες ημέρες στη δική σου τούρτα θα βάλουμε τα κεράκια και στείλουμε πολλές πολλές ευχές για ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ σε όλα!!!
    love u ειπαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να πάνε όλα καλά!Θα πάνε δηλαδή και εμείς θα βρισκόμαστε ακόμα πιο πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή