Για αιμοδοσία με τα παιδιά!

Σκέφτηκα τώρα που μπορεί να έχετε λιγότερες υποχρεώσεις,μιας και τα σχολειά είναι κλειστά και οι δραστηριότητες έχουν μειωθεί,να σας πετύχω σε χαλαρή φάση και να μιλήσουμε για την εθελοντική αιμοδοσία.
Είμαι εθελόντρια τα τελευταία 10 χρόνια, αφού μόλις στα 25 σκέφτηκα να δώσω αίμα ενώ θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει από τα 18,ομολογώ ότι το κίνητρο μου αρχικά ήταν οι μέρες που θα έπαιρνα ρεπό από την εργασία μου,ωστόσο στη συνέχεια και ενώ έλειπα με άδεια ανατροφής συνέχιζα να δίνω αίμα χωρίς να έχω αυτό το όφελος.
Αυτήν τη φορά πήρα μαζί μου τα ναναρίνια για να δουν από κοντά τη διαδικασία και να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την πράξη αγάπης.Τους ρώτησα αν ήθελαν να έρθουν και εννοείται ότι το είδαν σα διασκέδαση, είπαν αμέσως ναι.
Έτσι, λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή πήγαμε όλοι μαζί στο σταθμό αιμοδοσίας του Νοσοκομείου "Αγιος Πάυλος",εκεί έχω την καρτέλα μου,για δούμε πως γίνεται η αιμοδοσία.
Μπήκαμε μέσα και ξεκινήσαμε με το έντυπο που το συμπληρώνω σε κάθε αιμοδοσία και αποτελεί ένα ιατρικό ιστορικό.Σημασία έχει να συμπληρώνεται με ειλικρίνεια έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο των γιατρών αλλά και να πραγματοποιείται με ασφάλεια η αιμοδοσία.
Έπειτα με εξέτασε ο γιατρός,ουσιαστικά μου μέτρησε την πίεση και την αιμοσφαιρίνη και αποφασίσε αν θα συνεχιστεί η διαδικασία.Σε αυτήν τη φάση παρακολουθούσαν τη μέτρηση της πίεσης και μάλιστα το στικάκι για να πάρουν αίμα από το δάχτυλό το πάτησε ο γιος μου.Γενικά όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και έβαλαν τα παιδιά να συμμετέχουν.
Και ήρθε η ώρα να ξαπλώσω και να μου περάσουν τον ασκό οπού και συλλέγεται το αίμα.Ο Χρήστος αποδείχτηκε πιο γενναίος,ήρθε κοντά μου και ήθελε να βλέπει,η μικρή με κοιτούσε έξω από το δωμάτιο και καθόταν δίπλα στον πατέρα της.

Με το που τελειώσαμε ξεκίνησε και η χαρά του παιδιού, διότι οι νοσηλευτές τους έδωσαν χυμό και αλμυρά κρακεράκια, που ναι μεν προορίζονται για όσους έχουν δώσει αίμα,ωστόσο όλοι είχαν τα τυχερά τους εκείνη τη μέρα.
                     
Νομίζω πως αξίζει να γίνουμε όλοι εθελοντές αιμοδότες,είναι μια απλή διαδικασία και δυστυχώς από τη συζήτηση που είχα με τους υπεύθυνους στο κέντρο,καταφεύγουμε σε αιμοδοσία μόνο όταν κινδυνεύει κάποιος από το οικογενειακό μας περιβάλλον και το ποσοστό των εθελοντών είναι σχετικά μικρό σε σχέση με το πληθυσμό μας.
Δίνεις 450ml από τα συνολικά 5lt αίματος που έχει το ανθρώπινο σώμα και ο όγκος αυτός που χάνεται αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά από τη λήξη της διαδικασίας.Στα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν σταθμοί και κέντρα αιμοδοσίας,ενώ αρκετά συχνά διοργανώνονται και εθελοντικές αιμοδοσίες σε διάφορα μέρη.Περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών.
Μόλις κλείσουν τα 18 θα έρθουμε για οικογενειακή αιμοδοσία,μέχρι εκείνη την ώρα θα με συνοδεύουν και θα με υποστηρίζουν γιατί τους άρεσε που είδαν πόσο απλό είναι να δίνεις αίμα και να προσφέρεις σε κάποιον που το έχει ανάγκη.


nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

8 σχόλια:

  1. Δεσποινα μπραβο για αυτο που εκανες, αν και δυστυχώς θα επρεπε να γινεται απο τα σχολεια ώστε να είναι στο μυαλό όλων των νέων οτι οταν κλεισουν τα 18 θα πανε να δωσουν αιμα. Είναι τραγικό οτι σε τόσους ανθρώπους με καλή φυσική κατάσταση δεν περνάει καν απ το μυαλο να πανε. Προτείνω να γράψεις και ένα post για τη δωρεά μυελού των οστών οπου υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες,ωστόσο όταν ενηλικιώνεσαι και κλείνεις τα 18 έχεις φύγει ήδη από το σχολείο.Ωστόσο το θέμα της αιμοδοσίας το συζητάνε ακόμα και στην πρώτη δημοτικού.Αυτή ήταν η αφορμή να πάμε όλοι μαζί,είχαν μιλήσει το διάστημα που συζητούσαν για το σώμα.Τους υποσχέθηκα ότι την επόμενη φορά θα τους πάρω μαζί μου και έτσι έγινε.Γενικά όμως δεν είναι στη νόρμα μας να δίνουμε αίμα εκτός και αν κινδυνεύει κάποιος δικός μας και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό.Ελπίζω μελλοντικά να αλλάξει κάτι,εγώ ξεκίνησα με τα μικρά μου,εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι γονείς.

      Διαγραφή
  2. Δέσποινα μου κι εγώ πρόσφατα (δυστυχώς) ξεκίνησα να δίνω αίμα και μετά από λίγο έμεινα έγκυος. Τώρα λοιπόν έφτασε ο καιρός να ξαναπάω. Η Δώρα βέβαια είναι ακόμα μικρή για να την πάρω μαζί μου νομίζω, αλλά σίγουρα μελλοντικά θα το κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα να το κάνεις γιατί τα οφέλη είναι πολλά και για εσάς αλλά και για το συνάνθρωπο.Σταθερό ραντεβού η αιμοδοσία και πάνω απ'όλα είναι για μένα μια διαδικασία που με γεμίζει και με κάνει να νιώθω όμορφα.Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  3. Δέσποινα μπράβο σου που κάνεις αυτη την πράξη αγάπης και τη διδάσκεις και στα παιδια σου! Εγώ κάποτε που είχα ρωτήσει μου είχαν πει ότι δεν μπορώ λόγω στίγματος κι έμεινα σε αυτό, ίσως πρέπει να το ξαναψάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!Να το ψάξεις,αξίζει πραγματικά!Θα νιώσεις πολύ όμορφα.

      Διαγραφή
  4. Μπράβο βρε Δεσποινάκι μου και τι ωραία η σκέψη να έχεις μαζί σου τα ζουζούνια σου, πόσο διδακτική αυτή η επίσκεψη; Καλή συνέχεια σας εύχομαι, να περνάτε πάντα όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!!Πιστεύω ότι θα το επαναλάβουμε και όλοι θα κερδίσουμε από αυτό.Ηδη με ρωτάνε πότε θα ξαναπάμε.

      Διαγραφή