Ήρθα και ...Έδεσσα!Βόλτα στην πόλη των νερών!

                               
"Όλη η Έδεσσα είναι ένα σκαλοπάτι όπου πατάει ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό.Το παραπάνου σκαλοπάτι-μικρή,ολόιδια αδερφή της Έδεσσας-είναι το Βλάδοβο.Κι απ'τα δυο σκαλοπάτια κρέμουνται σαν τα πανιά,άσπρα αφρισμένα νερά.Πηδάνε θεοπάλαβα από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι και πάνε και πνίγονται στη θάλασσα της Σαλονίκης"
Έτσι περιγράφει ο Μενέλαος Λουντέμης στο έργο του "Συννεφιάζει"(1946)την πόλη μου Έδεσσα και αυτό είπα και εγώ στα παιδιά μου στην τελευταία μας βόλτα εκεί. Καλά οι ερωτήσεις που ακολούθησαν δε λέγονται,ομολογώ ότι έχουν χιούμορ και σε συνδυασμό με την παιδική αθωότητα η φαντασία απογειώθηκε.
Την τελευταία μέρα των διακοπών του Πάσχα κάναμε μια μικρή εξερεύνηση στους Καταρράκτες,όπου αυτό το διάστημα φιλοξενεί και την ανθοέκθεση που γίνεται κάθε χρόνο.
Αν δεν έχετε επισκεφθεί την Έδεσσα νομίζω πως θα σας ενθουσιάσει και θα σας χαλαρώσει.Το πάρκο πάνω και γύρω από τον καταρράκτη "Κάρανο" είναι γεμάτο δέντρα,έχει πολύ χώρο να παίξουν τα παιδιά και ο ήχος από τα ορμητικά νερά είναι  εντυπωσιακός και θα σας γεμίσει ενέργεια.
Θα αφήσετε τις έννοιες που έχετε και θα καθαρίσει εκεί το μυαλό σας,ειδικά αν κατεβείτε κάτω στους καταρράκτες και νιώσετε στο πρόσωπο το νερό που σκάει στα βράχια.Εμείς πάντως εκείνη την ημέρα,περάσαμε μόνο πίσω από τον καταρράκτη,εννοείται ότι δεν ήθελαν να φύγουν και με πολύ ζόρι κατάφερα να τα πείσω να προσχωρήσουμε.Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και το σπήλαιο,είναι μικρό σε μέγεθος μέσα μπορείτε να θαυμάσετε τους περίεργους σχηματισμούς στα βράχια ,οι οποίοι με το χρόνο αλλάζουν.

Αφού χορτάσαμε τα νερά προχωρήσαμε προς τον Κήπο των Βοτάνων και το Κανναβουργείο.


Όπως βλέπετε αγοράσαμε και λουλουδάκια από την ανθοέκθεση,ήταν και η γιορτή της μητέρας,ότι πρέπει για δωράκι.Κοντά στον Κήπο των Βοτάνων και μέσα στο Μουσείο Νερού λειτουργεί και ερπετάριο όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός ψαριών και ερπετών.
Συνεχίζοντας την πορεία μας συναντήσαμε και νερόμυλους.
                              

Τι όμορφο μέρος για να περπατήσει κανείς,να απολαύσει ηρεμία και να ακούσει τα δέντρα που ψιθυρίζουν.Αφού ακολουθήσετε αυτήν την πορεία θα βγείτε στην περιοχή "Βαρόσι" την πρώτη χριστιανική συνοικία και το μοναδικό σημείο της πόλης που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας!
Αυτές όλες οι φωτογραφίες είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από τις ομορφιές της πόλης.Προτείνω να την επισκεφθείτε άμεσα για να διαπιστώσετε οι ίδιοι αν αξίζει τελικά τον κόπο. Επίσης όσοι ασχολείστε με ποδηλασία θα γνωρίζετε ότι στις 19 Ιουνίου διοργανώνετε ο 6ος αγώνας MTB "Δρόμοι Κερασιού",οπότε έχετε ακόμη έναν ακόμη λόγο να ταξιδέψετε μέχρι την πόλη μου!

nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

13 σχόλια:

  1. Τι όμορφη εκδρομή! Έχω χρόνια να πάω στην Έδεσσα! Πολυ όμορφη πόλη! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία να την επισκεφτείς ξανά!Εδώ μόνο τη μια μεριά της πόλης δείχνω!

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένη πόλη η Έδεσσα, έχουμε βρεθεί εκεί πολλές φορές.
    με ξεσήκωσες να την επισκεφτούμε ξανά σύντομα!

    Πανέμορφη ανάρτηση.

    Χριστός Ανέστη!
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπημένη μου μαμά!!Χαίρομαι που έχετε περάσει καλά!Είναι και ιδανικό μέρος για παιδιά!!Την επόμενη φορά θα με ειδοποιήσεις για να συναντηθούμε!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραία πόλη που δείχνει! Δεν έχω πάει ποτέ αλλά έχω ακούσει και από άλλους τα καλύτερα! Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάχη μόλις έχεις πρόσκληση να σε ξεναγήσω στην Έδεσσα!!Θα σας αρέσει σίγουρα!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρέσει πολύ η Έδεσσα!!! Αν και μενω δίπλα εχω χρονια να πάω...και εενοειτε οτι εχω φωτο με φοντο τον καταρρακτη χαχαχχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που μένεις Γιώτα;Κλασσικά όλοι έχουν φώτο!!!Μου αρέσει πολύ αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πωπω, Δέσποινα, τι όμορφη ξενάγηση! Φοβερές οι φωτογραφίες σου! Δυστυχώς δεν έχω πάει Έδεσσα, αλλά από όσα μας περιγράφεις, θα το ήθελα πολύ! Φωτογραφία έχει η μαμά μου, με την μικρότερη αδερφή μου, όταν είχαν πάει πριν χρόνια σε μια σχολική εκδρομή! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!Οι περισσότεροι απ'οτι ξέρω έχουν μια φωτογραφία από σχολική εκδρομή!!Να έρθετε και εσείς,σας περιμένουμε!!

      Διαγραφή
  8. Αχ, πόσο με ταξίδεψαν οι φωτογραφίες σου. Θα ήθελα κάποια στιγμή να πάω και εγώ. Και στις επόμενες εκδρομές και ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άντε ευκαιρία να ξεσηκωθείς και να προγραμματίσεις ένα ταξιδάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπώ πολύ την Έδεσσα και ο τίτλος σου με έκανε να χαμογελάσω. Οι φωτογραφίες ήταν απλά καταπληκτικές. Να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή