Τι είναι η αγάπη! Μέσα από τα μάτια των παιδιών!



Οι Πρώτοι Παιδικοί Έρωτες



                          




Είτε στα 5 είτε στα 15, οι πρώτοι έρωτες των παιδιών φέρνουν αναστάτωση και είναι κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτά, παρόλο που τις περισσότερες φορές εμείς οι μεγάλοι δεν τους παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. Η σπουδαιότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται ήδη από πολύ μικρή ηλικία είναι ολοφάνερη, καθώς το παιδί εξαρτάται πλήρως από τους άλλους. Μέσα από τη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους το παιδί αποκτά ταυτότητα, αυτογνωσία αλλά και μαθαίνει αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς.

Από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά έχουν μια διάχυτη και ασυνείδητη σεξουαλικότητα. Από τα 3 τους χρόνια και μετά, αποκτούν σταδιακά επίγνωση της ύπαρξής τους και του άμεσου περιβάλλοντός τους και αρχίζουν να παρατηρούν και να αναρωτιούνται για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτή η επιθυμία για σεξουαλική εξερεύνηση που αναπτύσσουν κατά την διάρκεια της πρώτης παιδικής ηλικίας είναι μια εμπειρία τελείως φυσιολογική και ζωτική για την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, η εμπειρία αυτή συνοδεύεται και με τη σταδιακή αποσύνδεση από την οικογένεια και την ανεξαρτητοποίηση της προσωπικότητάς τους.

 Οι παιδικοί έρωτες συνήθως ξεκινούν στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όπου πολλά παιδιά δηλώνουν ερωτευμένα και το εννοούν. Στις ηλικίες αυτές τα παιδιά αρχίζουν να μιμούνται τους γονείς τους, καθώς και τις προσωπικές σχέσεις των γύρω τους. Η αγνή, πλατωνική παιδική αγάπη είναι ένας πολύ σημαντικός σύνδεσμος για την συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και μπορεί να εξελιχθεί, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σε μια σχέση γεμάτη πραγματική αγάπη, αφοσίωση και τρυφερότητα. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με αρνητικό τρόπο, δηλαδή με κόντρες, πειράγματα και κοροϊδίες. Το παιχνίδι μεταξύ παιδιών αντίθετου φύλου ωφελεί ποικιλοτρόπως την ανάπτυξή τους, βελτιώνοντας την ικανότητα συναλλαγής αλλά και εμπλουτίζοντας την προσωπικότητά τους.

Τι είναι όμως η αγάπη;

Ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντήσει κάποιος μονολεκτικά και αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον καθένα. Η λέξη αγάπη αναφέρεται σε μια σειρά διαφορετικών συναισθημάτων, που μπορούν να ποικίλουν από την επιθυμία για ρομαντική αγάπη, για πλατωνική (π.χ. στη φιλία), για οικογενειακή αγάπη αλλά και για θρησκευτική. Για κάποιους η αγάπη είναι ένα όνειρο, μια ψυχή μέσα σε δύο σώματα, μια τρέλα, ένα όπλο που νικάει τα πάντα… για άλλους είναι μια τέχνη, ένα τυχαίο γεγονός, ένα δώρο…είναι ζωή. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης και αποτελεί κίνητρο σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και μια εξέλιξη τ ου ενστίκτου επιβίωσης.

                         

Αν και για τους περισσότερους από εμάς η αγάπη φαντάζει μια έννοια πολύπλοκη, στα μάτια των παιδιών φαίνεται να είναι κάτι τooooσο απλό:

Αγάπη είναι…

-          Μαρίνα (6,5 χρονών): Όταν θυμώνεις με τον άλλον και συνεχίζεις να του χαμογελάς.
-          Ηλίας (6 χρονών) : Όταν ένα αγόρι αγαπάει ένα κορίτσι και την κυνηγάει στο διάλειμμα να την παντρευτεί. Επίσης, αγάπη είναι όταν η μαμά με αφήνει να βλέπω τηλεόραση.
-          Μάριος (6,5 χρονών): Το ότι η αδερφή μου μού κλέβει κάθε μέρα σοκολάτες και εγώ τις βάζω στο ίδιο ντουλάπι.
-          Σοφία (6 χρονών): Όταν έχεις φάει πολύ και σου κάνει μασάζ ο άλλος στην κοιλίτσα.
-          Ελευθερία (8,5 χρονών): Όταν ο άλλος σου κάνει μαγικά κόλπα και παίζει μαζί σου.
-          Φωτεινή (3,5 χρονών):  Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια.
-          Ανδρέας (5 χρονών): Όταν κάνουμε καλά πράγματα.
-          Πέτρος (7 χρονών): Είναι σαν μια βόμβα.
-          Έλενα (6 χρονών): Όταν αγαπώ κάποιον δεν θέλω να τον στεναχωρώ, θέλω να τον βλέπω, να παίζουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι και, αν με πειράξει, τον συγχωρώ γιατί τον αγαπώ.
-          Άννα (7,5 χρονών): Να σε αγκαλιάζουν, να σου δίνουν φιλιά, να σου δίνουν δώρα, να προσέχει ο ένας τον άλλον και να παίζουμε.
-          Γιώργος (7 χρονών): Να χαμογελάς και να λες ωραία πράγματα για τον άλλον.
-          Σοφία (7 χρονών): Όταν αγαπάς κάποιον τα βλέφαρά σου πηγαίνουν πάνω-κάτω και μικρά αστεράκια βγαίνουν από το κεφάλι σου.
-          Μαρία (5,5 χρονών): Εάν θέλει το παιχνίδι σου… να το δίνεις.
-          Γιάννης (8 χρονών): Να κοιτάς τον άλλον συνέχεια.
-          Δώρα (4,5 χρονών): Η μαμά μου.


Ίσως, τελικά, η αγάπη να μην είναι μια τόσο πολύπλοκη έννοια. Ίσως υπάρχει σε κάθε μας στιγμή και σε κάθε μας κίνηση. Γι’ αυτό ας μην ξεχνάμε να εκφράζουμε και να δείχνουμε στους άλλους αυτά που νιώθουμε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

#HappyValentine’sDay

                                                                                        Ψυχολόγοι

                                                                       Τζιβογλίδου Αργυρώ, Τζιλή Ευαγγελία




Πηγές:
Βάρβογλη Λ. Παιδικοί έρωτες.
Χαδιαράκου Ε. Πόσο νωρίς ερωτεύονται τα νήπια;

nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

6 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο(7 χρονών). Είναι όντως μερικές φορές σαν βόμβα, σκάει στα ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένεις και τα κάνει όλα άνω κάτω, με την καλή έννοια όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχουν άδικο λοιπόν που λένε ότι "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι γλυκά λογάκια! συμφωνώ βέβαια και με την συνονόματη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να σας δώσουμε κ εμείς τις απαντήσεις μας.
    Το Σάββατο με ρωτάει η Άννα μαμά τι είναι αγάπη? Της λέω εσείς θα μου πείτε.
    Άννα (3 χρονών): Αγάπη είσαι εσύ μαμά...
    Αναστασία (3 χρονών): Αγάπη είναι φιλιά, αγκαλιές, αγάπες...

    Καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Έυα είπε ότι αγάπη είναι καρδιά και ο Χρήστος είπε ότι αγάπη είναι αγκαλιά!

      Διαγραφή