Γιατί πετάμε χαρταετό;


Ο Μάρτης ξεκίνησε τα νάζια του και από τις ηλιόλουστες μέρες μας πήγε στις βροχές ωστόσο κάποιοι έχουν αρχίσει και ετοιμάζονται για το τριήμερο και μάλιστα φτιάχνουν  χαρταετούς.Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους με μεράκι και όρεξη για δημιουργία.Εμείς μπορεί να μην έχουμε φτιάξει χαρταετό αλλά σήμερα θα σας πω λίγα πράγματα γι'αυτό το έθιμο που διάβασα και μου άρεσαν πολύ.

Ξεκίνησε από την Κίνα ως θεϊκό σύμβολο και αντικείμενο λατρείας, διέσχισε την Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ιαπωνία. Στην Ελλάδα αναφέρεται πρώτη φορά τον 4ο π.Χ αιώνα όπου ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ) χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό.Επιπλέον σε ευρήματα της κλασσικής περιόδου, σε ελληνικό αγγείο εμφανίζεται κόρη που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα την οποία ετοιμάζεται να πετάξει.

Για του λαούς της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας οι χαρταετοί έχουν ιδιαίτερους συμβολισμούς καθώς πιστεύουν ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα και ακόμα και σήμερα το πέταγμα τους προϋποθέτει ολόκληρη ιεροτελεστία.Κάθε χρόνο διοργανώνονται διαγωνισμοί για τον πιο όμορφο και η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια.


                                    
                                                                       via


Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού το έχουμε συνδέσει με την Καθαρά (η Καθαρή) Δευτέρα,όπου έχουμε το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της σαρακοστής.Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί σηματοδοτεί την κάθαρση σωματική (από τροφές) και πνευματική ξεκινώντας για τους Χριστιανούς την περίοδο της νηστείας μέχρι την Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα. Υπάρχει όμως και μία άλλη εξήγηση που λέει πως οι νοικοκυρές αυτήν την ημέρα καθάριζαν τα σκεύη από το φαγοπότι της αποκριάς.

Έτσι λοιπόν μαζί με την σωματική και πνευματική κάθαρση με το πέταγμα του χαρταετού νοείται ότι φτάνουμε ακόμα πιο κοντά στο Θεό και ανεβάζουμε το πνεύμα μας στα ουράνια.Πως ξεκίνησε να σχετίζεται η θρησκεία με τον χαρταετό δεν μπόρεσα να το βρω,οπότε περιμένω να μου πείτε αν ξέρετε κάτι παραπάνω!!

Καλά να περάσετε όλοι,να στείλετε τον χαρταετό σας όσο πιο ψηλά μπορείτε (αν δε βρέχει), να διασκεδάσετε και να γυρίσετε  πίσω με ασφάλεια!!

Σας φιλώ!

Πηγές:http://olympia.gr/

nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

4 σχόλια:

  1. ενδιαφέρον! ευχαριστούμε Δέσποινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό δεν το γνώριζα! Ευχαριστούμε Δέσποινα! (Τεστάρω και τα σχόλια με την ευκαιρία! :) :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "με το πέταγμα του χαρταετού νοείται ότι φτάνουμε ακόμα πιο κοντά στο Θεό και ανεβάζουμε το πνεύμα μας στα ουράνια"
    ομολογώ ότι δεν το γνώριζα, ούτε το είχα σκεφτεί έτσι.

    ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
    καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε και εγώ το γνώριζα και μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ.

      Διαγραφή