Όχι, δεν θα σε αγκαλιάσει το παιδί μου! Μην το παίρνεις προσωπικά!


Σήμερα το πρωί στο γραφείο ήρθα αντιμέτωπη με μια πολύ περίεργη κατάσταση και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Εξυπηρέτησα μια κυρία η οποία είχε μαζί της και την κόρη της που δεν πρέπει να ήταν πάνω από 5 χρονών. Αφού τελειώσαμε αυτό που ήθελε παρακίνησε την κόρη της να μου δώσει ένα φιλί για να με ευχαριστήσει. Κοίταξα αμέσως το παιδί και ένιωσα πως δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο,αντίθετα κρύφτηκε ακόμα πιο πολύ μέσα στην αγκαλιά της μαμάς της ενώ εκείνη συνέχιζε να την πιέζει να μου δώσει ένα φιλί. 


Αρνήθηκα από την πρώτη στιγμή και είπα πως δε χρειαζόταν, ενώ την ευχαρίστησα για την κίνηση της. Γιατί εμείς οι γονείς λοιπόν, πιέζουμε ορισμένες φορές τα παιδιά μας να κάνουν κάτι παρά τη θέληση τους. Να αγκαλιάσουν τον παππού και τη γιαγιά , να φιλήσουν ένα φίλο για να τον αποχαιρετήσουν, να δώσουν το χέρι σε έναν άγνωστο που μόλις γνώρισαν;

                                       


Έχετε νιώσει πως έρχεστε σε δύσκολη θέση από τη συμπεριφορά των παιδιών σας; Είναι απόλυτα λογικό να εκφράζουν τη βούληση τους ακόμα και όταν αρνούνται να αγκαλιάσουν συγγενείς ή όταν  σε ένα οικογενειακό τραπέζι λένε πως το φαγητό δεν είναι καλό. Πείτε σε φίλους και γνωστούς να μην το παίρνουν προσωπικά.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να έχουν τον έλεγχο του σώματος τους και ότι δεν είναι υποχρεωμένα να δείξουν την αγάπη τους με ένα άγγιγμα. Με το να τους  δίνουμε την επιλογή στο ποιόν θα αγκαλιάσουν τους ενθαρρύνουμε να αναλάβουν την ευθύνη για το σώμα τους και να μάθουν να θέτουν τα όρια ώστε να αποφύγουν μελλοντικά να γίνουν ακόμα και θύματα σεξουαλικής ή συναισθηματικής "κακοποίησης".

Δεν είναι ανάγκη να τα γεμίζουμε ενοχές επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγάπης ενός θείου ή ενός φίλου και το κυριότερο τους τονίζουμε ότι δεν ευχαριστούμε τους άλλους με το σώμα μας. Σκεφτείτε ένα κορίτσι που ξεκινάει σεξουαλικές επαφές πολύ πριν το θελήσει μόνο και μόνο γιατί φοβάται ότι ο σύντροφος της θα την απορρίψει.

Εμψυχώνουμε τα παιδιά και δεν τους αναγκάζουμε να βάλουν στην άκρη τα συναισθήματα τους για χάρη της ευτυχίας άλλων ή από ευγένεια έτσι ώστε να αποκτήσουν υγιείς σχέσεις στη ζωή τους και να περάσουν το ίδιο μήνυμα με τη σειρά τους στα παιδιά τους.

Μπορεί να φαινόμαστε αγενείς αλλά είναι σημαντικό να τα προστατέψουμε από επίδοξους εκμεταλλευτές και τοξικές σχέσεις. Μόνα τους θα βάλουν τα όρια και θα χαρίσουν την αγκαλιά τους εκεί που τα ίδια επιθυμούν, νιώθουν άνετα και ασφαλή.

Σας φιλώ.


nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

4 σχόλια:

  1. άλλο πάλι και τούτο; φιλί σε μια άγνωστη έτσι ; θεέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι,ένιωσα πολύ άβολα αλλά και το ίδιο δεν ήθελε με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραιο και σωστο το κειμενο σου! εχεις απολυτο δικιο! επιπλεον, αυτο με τους συγγενεις και την εξαγορα της αγκαλιας ειναι κατι που με εξοργιζει εμενα προσωπικα! δεν καταλαβαινουν το μηνυμα που δινουν!
    δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ. Είναι άδικο και για τα παιδιά νομίζω να προσπαθούμε να τα δελεαζουμε για ένα άγγιγμα. Τα υποτιμαμε και ακυρωνουμε τα αισθήματα τους.

      Διαγραφή